fbpx

Is coaching voor ondernemers aftrekbaar?

Stappen maken in je onderneming, blijven groeien en ontwikkelen op persoonlijk én business vlak, als ondernemer heb je hier dagelijks mee te maken. Je wilt je volledige potentieel meer ontdekken of benutten, je wilt weten hoe je zonder stress kunt werken en/of productiever kunt zijn, en je wilt bezig met je strategie. Je volgt bijvoorbeeld een cursus of een opleiding, en om echt stappen te maken in je onderneming werk je met een ondernemerscoach die je helpt je zelfvertrouwen te vergroten, te groeien en de juiste keuzes te maken.

Is ondernemerscoaching aftrekbaar?

Het antwoord is: JA! Als ondernemer mag je de kosten voor een coachingtraject volledig aftrekken. Dit is namelijk een zakelijke kostenpost (kosten die worden veroorzaakt door jouw handelingen als ondernemer) die de continuïteit of groei van jouw onderneming bevordert, oftewel jouw economische succes vergroot. Let op: de wet zegt niet expliciet iets over ondernemerscoaching, maar er is ook geen regel die dit verbiedt. Het is dus aan de ondernemer te bepalen of dit kosten zijn die de winst doen groeien (of zullen we gewoon verdubbelen? ;-)).

We geven je een voorbeeld om het concreet te maken.

Stel: je bent net begonnen als zelfstandig lifecoach. En als zelfstandige is een eigen website natuurlijk niet meer weg te denken. Alleen, een website bouwen is nog niet helemaal jouw ding. Dus je besluit een traject te volgen waarin je een leert een website te bouwen. Aftrekbaar! Logisch, want je wilt een website inzetten als marketingtool en marketing is onderdeel van (bijna) iedere bedrijfsvoering. Of je hebt de opleiding tot lifestyle coaching gedaan, maar je wilt je verder verdiepen in NLP. Ook die kosten zijn natuurlijk aftrekbaar.

Jouw yogalessen geef je nu 5 keer in de week voor 10 deelnemers in een klein zaaltje. Dat vind je voor nu nog even prima, maar eigenlijk zou je wel je méér mensen willen bereiken in minder tijd. You gotta dream BIG! Superspannend, maar je weet tegelijkertijd niet zo goed waar je moet beginnen. Dus ga je met een ondernemerscoach aan de slag. Deze ondernemerscoach zorgt voor de groei van jouw bedrijf en is daardoor dus aftrekbaar.

Wil je in je vrije tijd vervolgens een schildercursus doen? Dan moet je eerlijk bij jezelf nagaan of dit de groei van jouw bedrijf bevordert. Want het antwoord is heel waarschijnlijk: NEE. Maar ben je van plan in de toekomst een yoga & painting retraite te organiseren, dan wordt het verhaal weer anders!

Soms is het niet helemaal duidelijk wat door de Belastingdienst nu wel of niet als bedrijfskosten wordt gezien. We raden je daarom ook aan om bij twijfel altijd contact op te nemen met de Belastingdienst!

Ontdek je Business Blaauwdruk

Wil je aan de slag met een ondernemerscoach om nu dappere en concrete stappen te zetten? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.