fbpx

EEN ONLINE TRAINING MAKEN

Welk systeem kies je?

Online trainingen zijn razend populair en ook jij hebt toffe ideeën voor een online training. Je hebt de inhoud zelfs al uitgewerkt, maar dan moet het nog online komen, verpakt worden in een mooie online omgeving waarin deelnemers jouw training kunnen volgen: een academy.

Een online academy

Maar wat is een academy nu precies? Een online academy is een afgeschermde leeromgeving voor de deelnemers van jouw cursussen, trainingen of memberships. En door in te loggen in deze afgeschermde leeromgeving kunnen ze jouw lessen en/of modules volgen.

De deelnemers kunnen enkel inloggen op de cursus of training die ze hebben aangeschaft. Dus als je verschillende cursussen aanbiedt, is het heel eenvoudig om per cursus toegang te verlenen aan de deelnemer. Door in de online omgeving wel te laten zien welke cursussen je nog meer aanbiedt kun je de deelnemers, jouw klanten, aanmoedigen om nog een cursus bij jou te kopen.

Learning management systeem

Er zijn enorm veel verschillende systemen, tools en platforms om jouw online training te bouwen. Zo’n systeem heet een learning management systeem. Om een goede selectie te kunnen maken tussen al die systemen en platforms deel ik hieronder 10 belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij jouw keuze.

TECHNIEK

Ben je best een beetje technisch of raak je al in paniek bij de gedachte aan het bouwen van een online training? Dus ga je zelf aan de slag of schakel je hulp in? Bijvoorbeeld door samen met mij in de tweedaagse Claim Je Online Plek jouw academy neer te zetten.

LOSSE PLUGINS EN TOOLS: LIEVER NIET TE VEEL

Ooit werkte ik met een learning management systeem in WordPress waarvoor ik een stuk of 20 plugins nodig had om alles werkend te krijgen. Resultaat: de website werd er traag van en het overzicht was totaal kwijt. Je snapt ‘m al: dat is niet fijn! Kies dus voor een systeem waarbij je zo min mogelijk losse plugins en tooltjes nodig hebt om te bouwen wat je wilt.

USER FRIENDLY

Is de online training user friendly / gebruiksvriendelijk? Oftewel: is het systeem makkelijk te gebruiken voor jouw deelnemers? Kunnen ze in één oogopslag begrijpen hoe het werkt? De beleving van de deelnemer is een belangrijk onderdeel van jouw training.

MOBILE FRIENDLY

Wil je dat jouw deelnemers jouw lessen ook kunnen volgen op hun mobiel? Zorg dan dat je systeem opties aanbiedt voor een goede mobiele versie, oftewel: dat training mobile friendly is.

VORMGEVING

Vind je het belangrijk om jouw eigen huisstijl te kunnen doorvoeren in je online training? Dan is het belangrijk een systeem zonder beperkingen te gebruiken die jouw de vrijheid geeft dit zelf in te richten.

OPBOUW

Hoe wil je dat de training is opgebouwd? Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt de deelnemer meteen toegang geven tot alle lessen of modules. Of je verplicht hen de training stap voor stap, bijvoorbeeld één les per week, te volgen. En welke elementen komen terug in jouw lessen? Denk aan video, audio, infographics of opdrachten.

TOEKOMSTPERSPECTIEF

Misschien richt je je nu nog op één training. Maar zijn je ideeën voor de toekomst? Wil je uitbreiden naar meerdere online trainingen, een membership opzetten of misschien wel een academy in meerdere talen? Denk hier alvast over na, zodat je op een later moment niet over hoeft te stappen op een uitgebreider systeem.

COMPLEET PRODUCT

Wat bied je jouw klant nog meer naast de online training? Is er een online community waar jouw deelnemers in contact met elkaar kunnen komen? Of bied je per online training ook een extra online coachingssessie aan? Of misschien zelfs een live dag? Allemaal opties die jouw product nog completer en interessanter maken.

BETALEN

Allereerst is het betaalgemak voor de klant erg belangrijk. Welke betaalopties je hanteert, kan cruciaal zijn voor de aankoop van jouw training. Kunnen mensen alleen betalen met creditcard of bied je ook iDeal aan? Een tekort aan betaalmogelijkheden kan de klant ervan weerhouden verder te gaan met de betaling. Het beste is dus om de klant verschillende keuzes te bieden.

Daarnaast is het handig dat jouw learning management systeem kan communiceren met een webshop waarop je je cursussen aanbiedt. Als je WooCommerce gebruikt of wilt gaan gebruiken, kun je een learning management systeem kiezen dat gebaseerd is op WordPress. Voorbeelden hiervan zijn Wishlist Member – mijn favoriet! – en Learndash.

Wil je een kant-en-klaar systeem met een geïntegreerde betaalfunctie? Dan zijn A New Spring, Kajabi, TalentLMS of Teachables een goede optie voor je.

PRIJS

En hoeveel mag het systeem jou kosten? Wil je per maand of per jaar een vast bedrag betalen? Of liever een bedrag per deelnemer of aantal cursussen?

Bijvoorbeeld: Wishlist Member is een licentie die je per jaar betaalt. Daarmee kun je zoveel cursussen maken of deelnemers toelaten als je maar wilt, zonder dat dat de prijs beïnvloedt.

 

Volg je mijn tweedaagse CLAIM JE (ONLINE) PLEK? Dan krijg je er een Wishlist Member – licentie van één jaar gratis bij! 😉

Ja! Ik wil samen met jou mijn academy bouwen!

Wishlist Member

Zoals ik al schreef is Wishlist Member mijn absolute favoriet wanneer ik samen met mijn klanten een academy bouw. Ik leg je uit waarom.

  • Je kunt meerdere trainingen maken in één academy. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een membership te bouwen die deelnemers per maand kunnen opzeggen en waarin je deelnemers toegang kunt verlenen tot verschillende resources.
  • Deelnemers hebben één account. Met dat account hebben ze toegang tot meerdere of alle trainingen, mits deze natuurlijk zijn aangeschaft in je WooCommerce-webshop.
  • Je kunt de opbouw van de training instellen zoals jij wilt. Dus als het voor jouw training belangrijk is om deze stap voor stap te volgen, kun je bijvoorbeeld pas toegang tot de volgende les of module verlenen na een bepaalde periode.
  • De vormgeving is volledig aan te passen naar jouw wensen. Dat betekent dat je tot in de details jouw eigen huisstijl doorvoeren, zonder beperkingen. Je academy shinet dus écht!
  • Wishlist Member is een plugin van WordPress. Omdat WordPress een open source system is, is er veel mogelijk en heeft het veel functionaliteiten. In tegenstelling tot een kant-en-klaar platform zoals A New Spring, waarin je alleen nog maar jouw inhoud hoeft te gieten, biedt Wishlist Member je veel meer (groei)mogelijkheden.

Samen bouwen aan je nieuwe online academy?

Wil je 2 dagen samen met mij aan de slag met jouw academy? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.